Forskare varnar för att färga håret

Var och varannan människa färgar håret, men få är medvetna om att så gott som alla hårfärger innehåller ämnen som kan leda till kontaktallergi.

”Fick uppsöka akuten”

I studien som gjorts vid Karolinska institutet har man undersökt 122 hårfärger och 120 av dem innehöll de starkt allergiframkallande ämnena.
- Man kan få rodnad, klåda, svullnad, blåsor och fjällning som håller på i flera dagar. I enstaka fall har folk blivit så sjuka att de har blivit tvungna att uppsöka akuten för hela ansiktet blivit rött och igensvullet, säger Carola Lidén till Nyhetskanalen.se.

Exponering ökar risken

Kontaktallergi är när kroppen provocerats och blivit känslig mot direktkontakt av ett visst ämne, till exempel nickelallergi.
- Ju fler gånger man exponeras desto större är risken att man blir allergisk. Det är inte som med astma och hösnuva, där man kan identifiera riskgrupper, säger Carola Lidén.

Får varningstriangel

EU har beslutat att alla hårfärgningsprodukter som innehåller ämnena ska märkas med varningstriangel. Forskarna vill att ämnena förbjuds, något som EU-kommissionen håller på att undersöka just nu. Till dess varnar forskarna:
- Ämnena är extremt allergiframkallande och det går inte att färga håret utan att huden kommer i kontakt med medlet. Vill man vara säker ska man inte färga håret, säger Carola Lidén.

”Hårfärg – ett undantag”

Utvecklar man kontaktallergi får man dras med den resten av livet.
Även vissa konserveringsmedel är starkt allergiframkallande, men dessa är strikt reglerade eller förbjudna inom EU.
- Men hårfärg är ett undantag. Jag kan inte förstå att ämnena är tillåtna när de innebär så stora risker för konsumenterna, säger Carola Lidén.

Inga alternativ?

Tillverkarna säger att det i dag inte finns några alternativ till de allergiframkallande ämnena i hårfärgerna och att de är säkra så länge man följer bruksanvisningen.

_____________________________________________________________________

I studien som gjorts vid Karolinska institutet undersöktes så kallad permanent hårfärg, men enligt Carola Lidén kan samma ämnen ingå i toning och blekning. Men de produkterna ingick inte i studien.

Det finns ingen statistik över hur många personer som blivit allergiska mot hårfärg i Sverige, men man tror att det rör sig om någon procent av befolkningen.

De allergiframkallande ämnena går under ett flertal komplicerade namn, till exempel parafenylendiamin. Ämnena måste innehållsdeklareras, men då det finns så många olika ämnen är det svårt för konsumenterna att hålla reda på dem, menar Carola Lidén.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Kontakta mig!
Namn:
Epost:
Ämne:
Meddelande:










RSS 2.0